De Wet werk en zekerheid is op 1 januari in werking getreden. De wet wordt gefaseerd ingevoerd. Per 1 juli treden nieuwe onderdelen in werking die betrekking hebben op het ontslagrecht.
Tijdelijk contract
Voor werknemers met een tijdelijk contract is er een belangrijke verandering: per 1 juli mag een werkgever in een tijdvak van twee jaar maximaal drie contracten voor bepaalde tijd aanbieden (tot 1 juli 2015 drie jaar). Na drie contracten of na de maximale periode van twee jaar ontstaat recht op een vast dienstverband. Alleen na een pauze van 6 maanden of langer (tot 1 juli 2015 is deze periode 3 maanden) mag opnieuw een tijdelijk contract aangeboden worden.
In praktijk betekent het dat iemand die op basis van een jaarcontract aan het werk is na twee jaar òf in vaste dienst genomen wordt òf z’n spullen moet pakken. Stel dat hij (bijvoorbeeld bij seizoenswerk) binnen 6 maanden weer zeer welkom zou zijn, dan zal een berekenende werkgever niet snel geneigd zijn een volgend contract aan te bieden. Eerder zal hij een nieuwe flexwerker aannemen en de ervaren kracht de deur te wijzen.
Meldpunt misbruik flexwet
Bij het ‘Meldpunt misbruik flexwet’ van vakbond CNV zijn tientallen klachten binnengekomen van arbeidskrachten die in aanmerking zouden komen voor een vaste baan, en ineens op straat werden gezet. Het meldpunt werd ingesteld na berichten dat bedrijven als ING, de Belastingdienst en Nationale Nederlanden op grote schaal flexkrachten zouden dumpen. Het lijkt erop dat de wet, die bedoeld is om flexwerkers juist betere bescherming te bieden en eerder aan een baan te helpen, een averechts effect heeft.
Asscher erkent mogelijke problemen
Minister Asscher van Sociale Zaken erkent dat er problemen kunnen ontstaan met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Naar eigen zeggen zal hij de ontwikkelingen vanaf dag één nauwlettend in de gaten houden, maar zal het zeker drie jaar duren voordat goed beoordeeld kan worden welk effect de wet heeft gehad.