HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds

Redenen voor ontslag

Er zijn verschillende redenen voor ontslag. Veel voorkomende redenen voor ontslag zijn:

- Dringende reden (ontslag op staande voet)

- Bedrijfseconomische redenen

- Reorganisatie

- Arbeidsconflict

- Disfunctioneren

- Arbeidsongeschiktheid

Afhankelijk van de redenen voor ontslag zal uw werkgever of met u overeenstemming willen bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst of een ontslagprocedure in gang zetten.Afhankelijk van de redenen voor het ontslag zal uw werkgever met u overeenstemming willen bereiken over het einde van de arbeidsovereenkomst of een ontslagprocedure in gang zetten. De werkgever moet in twee gevallen de ontslagprocedure laten lopen via het UWV. Dat is het geval zodra er ontslagen vallen om bedrijfseconomische redenen en bij langdurige arbeidsongeschiktheid. In alle andere gevallen moet de werkgever de ontslagprocedure via de kantonrechter laten lopen.

Vaststellingsovereenkomst

Doet uw werkgever u een aanbod om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, bijvoorbeeld in de vorm van een vaststellingsovereenkomst, laat dit aanbod dan altijd controleren door een ontslagspecialist.

Ontslagprocedure

Komt u er met uw werkgever niet uit en bent u het niet eens met het ontslag dan zal uw werkgever een ontslagprocedure starten afhankelijk van de redenen voor ontslag.
Ontslag op staande voet kan mondeling of per brief worden gegeven. U dient dit dan met behulp van een ontslag advocaat aan te vechten.
Wat betreft de overige redenen voor ontslag heeft uw werkgever niet de keuze tussen het aanvragen van een ontslagvergunning via UWV Werkbedrijf of het vragen van ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter. Dit zijn twee compleet verschillende ontslagprocedures met elk zijn eigen regels. Het is belangrijk dat u zich in deze procedures laat adviseren en bijstaan door een ontslagspecialist om misstappen te voorkomen.

Opzegverboden

In de volgende situaties geldt er een opzegverbod en mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen.

  • tijdens de eerste twee jaar van een ziekte of arbeidsongeschiktheid.
  • tijdens de zwangerschap en het bevallingsverlof.
  • als de werknemer lid is van de ondernemingsraad.

Het opzegverbod geldt ook voor ontbindingsprocedures bij de kantonrechter. Is er sprake van een opzegverbod dan kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet ontbinden.

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 109 4104 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag