HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds

Ziektewet ontslag

Tijdens ziekte van de werknemer geldt er een opzegverbod van de arbeidsovereenkomst voor de werkgever. Dit geldt voor de eerste twee jaar van de ziekte. Bent u langer dan twee jaar ziek, dan kan uw werkgever u wel ontslaan: Ziektewet ontslag dreigt dan!

Ontslag na 2 jaar ziekte

Na twee jaar ziekte kan uw werkgever u ontslaan. Dat kan alleen als uw werkgever zich aan alle regels rond uw re-integratie heeft gehouden. Houdt uw werkgever zich niet aan de regels, dan kan de periode van twee jaar worden verlengd door het UWV en heeft u langer ontslagbescherming en recht op loon. Bereid u daarom voor in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid op een dreigend ziektewet ontslag en laat u op tijd adviseren door een arbeidsrecht advocaat over uw opties.

Ontslagvergoeding

Na twee jaar ziekte heeft u in beginsel recht op een transitievergoeding als uw werkgever besluit om u te ontslaan.

Re-Integratie traject

Als u als werknemer langdurig ziek bent, komt u in een re-integratietraject terecht. In dit traject doet de werkgever er alles aan om u weer aan het werk te krijgen. Bij dit traject zijn ook de bedrijfsarts of een arts van de arbodienst betrokken. Zij proberen in de eerste plaats u te laten terugkeren in uw oude functie. Mocht dat niet lukken, dan wordt er gekeken of u een andere functie binnen het bedrijf kunt krijgen. Als blijkt dat u ook niet kunt terugkeren bij uw huidige werkgever dan wordt er gekeken of u bij een andere werkgever aan de slag kunt. Let op: U bent verplicht mee te werken aan dit traject.

WIA-uitkering

U bent al bijna 2 jaar ziek en kunt door uw ziekte nog maar 65% of minder van uw oude loon verdienen. Dan komt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA-uitkering bestaat uit 2 soorten uitkeringen.

  • IVA-uitkering: U bent minstens 35% arbeidsongeschikt en er is een reële kans dat u in de toekomst weer kunt werken.
  • WGA-uitkering: U bent minstens 80% arbeidsongeschikt en er is een kleine kans op herstel.

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 - 029 1001 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag